Camí de Santa Fe
Per a altres significats, vegeu «Camí de Santa Fe (pel·lícula)». |
El Camí de Santa Fe va ser una ruta de transport inaugurada pels espanyols a finals del segle xviii i molt utilitzada després pels nord-americans al segle xix que creuava el sud-oest d'Amèrica del Nord connectant Saint Louis (Missouri) amb Santa Fe (Nou Mèxic). Utilitzada per primera vegada el 1792/93 per Pere Vial[1] al servei d'Espanya en les seves possessions de Nova Espanya, després del Tractat Adams-Onís va ser utilitzat pels nord-americans sent el primer d'aquests William Becknell el 1821. Vial va fer el seu recorregut inicial des de Santa Fe cap a San Luis, en canvi el recorregut dels nord-americans va ser en sentit contrari. El Camí de Santa Fe va servir com un camí vital en termes comercials i militars fins a l'arribada del ferrocarril a Santa Fe el 1880. Al principi era una ruta comercial internacional entre Mèxic i Estats Units, va servir el 1846 com una ruta d'invasió a Nou Mèxic en la Guerra de Mèxic i Estats Units.
Després de l'adquisició del sud-oest, el camí va ajudar a obrir la regió a l'economia nord-americana i a la colonització, jugant un paper important en l'expansió dels Estats Units cap als territoris recentment adquirits. El Camí de Santa Fe es rememora avui dia en el National Park Service com el Camí Històric Nacional de Santa Fe . Una carretera que segueix aproximadament l'antiga ruta de Santa Fe a través de Colorado i Nou Mèxic, ha estat ara designada com el Camí de Santa Fe
Hi ha una pel·lícula en blanc i negre anomenada Camí de Santa Fe protagonitzada per Olivia de Havilland, Errol Flynn i Ronald Reagan.
Traçat
[modifica]L'extrem oriental de la pista es troba al centre de Missouri a la ciutat de Franklin, al nord del riu Missouri
Conservació històrica
[modifica]Segments d'aquest camí a Missouri, Kansas, Oklahoma i Nou Mèxic estan inclosos en el Registre Nacional de Llocs Històrics.[2] La secció del camí més llarga clarament identificable, Santa Fe Trail Remains, prop de Dodge City (Kansas), està inclosa com una fita històrica nacional,[3] no es recomana seguir-la com a ruta primària.
Vegeu també
[modifica]Referències
[modifica]- ↑ Alfredo Jiménez Núñez. El gran norte de México: una frontera imperial en la Nueva España (1540-1820). Editorial Tebar, 2006, p. 262–. ISBN 9788473602211 [Consulta: 17 gener 2011].
- ↑ Gallagher, Joseph J., Alice Edwards, Lachlan F. Blair i Hugh Davidson. National Register of Historic Places Multiple Property Nomination Form: Historic Resources of the Santa Fe Trail, 1821 -1880 (PDF), 8 març 1993 [Consulta: 26 setembre 2009]. Arxivat 17 October 2012[Date mismatch] a Wayback Machine.
- ↑ = Site National Historic Landmarks Program (NHL): Santa Fe Trail Remains [Consulta: 26 setembre 2009].[Enllaç no actiu]